(Life) Coaching vanuit Non-duaal perspectief

Het is duidelijk dat wij allemaal regelmatig praktische, échte wereldse, uitdagingen en obstakels moeten overwinnen om onze dromen te kunnen verwezenlijken. Net zo duidelijk is het dat we onszelf vaak hinderen in -en een belemmering vormen voor- onze eigen vooruitgang, door het opwerpen van psychologische hindernissen, of door niet in staat te zijn om disfunctionele mentale gemoedstoestanden te verwijderen. Er zijn vele manieren om psychische of mentale blokkades op te lossen en daarover is in de literatuur (psychologie én coaching) dan ook al veel over geschreven en gepubliceerd. Ik wil in dit artikel je aandacht vestigen op de mogelijkheid om je levensomstandigheden en uitdagingen van emotionele, relationele, existentiële of spirituele aard, vanuit het perspectief van non-dualiteit te gaan verkennen. 

Wat is Non-dualiteit?

Laten ik eerst uitleggen wat ik met non-dualiteit bedoel. Non-dualiteit is een vertaling van de Sanskriet term ‘advaita’, wat ‘niet-twee’ betekent, en kan worden omschreven als een filosofie over de ‘ware aard’ van het bestaan. Non-dualiteit bestrijdt de schijnbare onafhankelijke duale aard van materie (vormen en objecten) en ons Bewustzijn. Simpelweg, omdat het onze ervaring is, dat alles in Bewustzijn verschijnt, Bewustzijn alles kent en alles uit Bewustzijn bestaat. Deze essentie van non-dualiteit wordt extra onderstreept door de ervaring, die álle mensen hebben, van de eenheid met dingen. Het gevoel van identificatie, verbondenheid en intimiteit met het hele universum. Non-duaal ervaren is daarmee echter niet een staat van Bewustzijn, omdat stemmingen als gevoelens van geluk, maar ook bijvoorbeeld van angst of somberheid, komen en gaan, en Bewustzijn nooit gaat, het is er.

Hoe ziet Non-duale (Life) Coaching er uit?

In Non-duale coaching wordt de eenvoud van de non-dualiteit succesvol gecombineerd met wetenschappelijk onderbouwde westerse psychologische methodieken. En alhoewel het lijkt alsof ze tegengestelde uitkomsten nastreven, zijn ze slechts verschillende zijden van dezelfde medaille. Enerzijds, helpen traditionele methodieken bij het ontwaken en het versterken van het persoonlijke ego (zelfbeeld) waardoor er (weer) gedroomd kan worden. Anderzijds roept non-dualiteit de zoeker op te zoeken naar de werkelijke bron van het illusoire “zelf” (dat wil zeggen de “Ik” gedachte), door volledig in het huidige moment “nu” te gaan leven, door dàt wakker te maken wat al heel en vrij is en juist te stoppen met dromen.

In tegenstelling tot traditionele life coaching dat, door urenlang mentale obstakels te onderzoeken, zich richt op alleen het verbeteren van het zelfbeeld, en daarvoor doelstellingen en een stappenplan formuleert, richt non-duale (life) coaching zich op de reis van zelfontdekking. Deze methode voor introspectie richt zich op de onthulling van het ware ‘ik’, door voorbij te gaan aan de illusie van het ego. Jouw ego is immers niet de échte werkelijkheid, het is niet wie je werkelijk écht bent. Het is een plaatje, een voorstelling die je helpt om te gaan met de buitenwereld. Non-duale (life) coaching helpt je om jouw ongeconditioneerde geest te ervaren, die altijd aanwezig is, maar door alle die condities en lagen bedekt is geraakt. Met effectieve tools zoals zelfonderzoek (beter bekend als self inquiry), zelfreflectie/exploratie, mindfulness, stilte en contemplatie, ga je heel voorzichtig jouw geconditioneerde chronische patronen van belemmerende overtuigingen, beperkende gedachten, vaste gewoonte patronen, stress, overweldigende angsten en vragen over existentiële problemen waardoor jouw lijden is ontstaan, (h)erkennen en leren accepteren.

Voor wie?

Hoe buitengewoon en ontoegankelijk non-duaal bewustzijn ook mag lijken, het is niet iets dat ver van ieders dagelijkse ervaring ligt. Non-duaal bewustzijn is dan ook beschikbaar voor iedereen. In feite is non-duaal bewustzijn altijd aanwezig en dichtbij. En of je worstelt met lijden in relatie tot je werk, een partner, familie, aspecten van spiritueel ontwaken of op elk ander gebied van je leven, iedereen kan profiteren van non-duale (life) coaching, omdat er geen enkele voorwaarden zijn om aan deze benadering van welzijn deel te nemen. De aanpak kan echter bijzonder van belang zijn voor:

  • Personen die non-dualiteit willen ontdekken om te kunnen rusten en handelen vanuit bewustzijn.
  • Personen met een spirituele interesse of zich reeds op een spirituele pad bevinden
  • Personen die al bekend zijn met de non-dualiteit en geïnteresseerd zijn in het werken aan hun levensomstandigheden vanuit non-duaal perspectief
  • Individuen die geïnteresseerd zijn in non-duale coaching als alternatief voor traditionele coaching/therapie

Resultaat

Stel je voor: geen hemel, geen hel, geen goed of kwaad, geen polarisatie tussen nationaliteiten, geen regels of dogma’s. En stel je ook eens voor: geen ‘ik’ en de ‘ander, geen zeker- en onzekerheden, geen verschillen in waarde tussen individuen, alleen nog maar eenheid, alleen nog maar innerlijke rust. Wat is er mooier en ontroerender dan het verlangen naar thuiskomst in een non-duale werkelijkheid. Daarvoor hoef je overigens niet op zoek te gaan naar ‘verlichting’. Verlichting is namelijk niet een mindset dat verworven kan worden, je bent immers niks kwijt, weet je nog. In feite kun je niet iets ‘doen’ om terug te keren naar je ware aard, er is immers niks weg. Daarom is non-duale (life) coaching gericht op het samen langzaam opnieuw herkennen en (her)ontdekken van je ware natuur, op een hele spontane, natuurlijke en organische manier. En als je dan al van resultaat kunt spreken, dan zul je met moed en compassie richting disharmonie en divisie in jouzelf durven aflopen, om zo helderheid, duidelijkheid, genezing en integriteit/integratie binnen jezelf te ontwikkelen. Door het omarmen van jouw schaduwen, zul je een belangrijke verschuiving in jezelf gaan ervaren in hoe je jezelf, je relaties en je leven in het algemeen bekijkt en daardoor krachtiger je ware aard in je dagelijks leven kunnen manifesteren.

Wil je meer informatie of een gratis intake boeken, neem dan contact met me op. Bel 06-38195747 of mail naar marjorie@coach-niggebrugge.nl

Even contact

Geïnspireerd?

Spreekt mijn manier van werken je aan en wil je meer weten…
Klik op onderstaande knop om direct een moment te plannen om even te bellen.

Deze website gebruikt cookies om een zo prettig mogelijk ervaring te creëren.

Open chat
1
Stel je vraag
Hi,

Stel hier je vraag via Whatsapp.

Warme groet,
Marjorie